21/01/2020

Πρόγραμμα προθέρμανσης FIFA11+

To FIFA11+ αναπτύχθηκε το 2009 γι' αυτόν τον λόγο. Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προθέρμανσης, αφορά αθλητές ποδοσφαίρου και έχει ως στόχο τη μείωση των τραυματισμών. Βρίσκει εφαρμογή σε άντρες και γυναίκες μεγαλύτερους των 14 ετών. Η διάρκειά του είναι περίπου 20 λεπτά και είναι σχεδιασμένο, ωστε να διενεργείται ως σταθερό πρόγραμμα προθέρμανσης στην αρχή κάθε προπόνησης.

14/01/2020

Αντιθρομβωτική θεραπεία στη χρόνια στεφανιαία νόσο

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Kαρδιολογικής Kοινότητας δίνουν σαφείς οδηγίες σχετικά με την αντιθρομβωτική θεραπεία σε αυτούς τους ασθενείς. Η κύρια αλλαγή είναι η εισαγωγή σε μακροχρόνια βάση ενός δεύτερου αντιθρομβωτικού φαρμάκου (εκτός της ασπιρίνης) σε ασθενείς με χρόνια στεφανιαία νόσο και αυξημένο κίνδυνου ισχαιμικού συμβάντος, χωρίς όμως αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

03/01/2020

Διαχείριση χρόνιου πόνου

Ο ιατρός που ασχολείται με τον χρόνιο πόνο οφείλει να σχεδιάσει ένα πολυσχιδές-πολυπαραγοντικό θεραπευτικό πλάνο, εξατομικευμένο στις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Συνήθως περιλαμβάνει φαρμακοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, και ψυχοθεραπεία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να συνδυαστεί με επεμβατικές μεθόδους, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, ιατρικό βελονισμό, ηλεκτροθεραπεία κ.α.

23/12/2019

Επιγονατιδικός σύνδεσμος

O επιγονατιδικός σύνδεσμος (Ligamentum patellae) είναι ένας ευρύς και παχύς σύνδεσμος που ενώνει τον κατώτερο πόλο της επιγονατίδας με το κνημιαίο κύρτωμα. Λειτουργικά και διαμέσου της επιγονατίδας, αποτελεί τη συνέχεια του τετρακεφάλου μηριαίου μυός, γι' αυτό αν και δεν συνδέεται άμεσα με κάποιον μυ μπορεί να θεωρηθεί και ως τένοντας.

22/12/2019

Οδηγίες θεραπευτικής άσκησης σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Η θεραπευτική άσκηση είναι η πλεον βασική, μη φαρμακευτική, συντηρητική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. Θα πρέπει να συνταγογραφείται σε κάθε ασθενή με οστεοαρθρίτιδα, σε δοσολογία τέτοια, ανάλογη της ηλικίας του, των συνοδών του παθήσεων, της έντασης του πόνου και των συνολικών κινητικών του προβλημάτων.

11/12/2019

Κύστη Baker

H κύστη Baker ή ιγνιακή κύστη είναι συλλογή υγρού στον ιγνιακό βόθρο. Προκύπτει από επικοινωνία της άρθρωσης του γόνατος με τον θύλακο του ημιυμενώδους-γαστροκνήμιου μυός.

05/12/2019

Εργοσπιρομέτρηση

Η εργοσπιρομέτρηση είναι μια διαγνωστική μέθοδος με την οποία, μετρώντας τις τιμές των εκπνεόμενων αερίων κατά τη διάρκεια σωματικής φόρτισης, βγαίνουν συμπεράσματα για την κατάσταση του μεταβολισμού, του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος.

04/12/2019

Αθλητική τριάδα - RED-S

Ως αθλητική τριάδα ορίζεται η εμφάνιση διατροφικών διαταραχών(1) συνοδευόμενες από οστεοπενία/οστεοπόρωση(2) και ολιγομηνόρροια/αμηνόρροια(3) σε αθλήτριες.

14/11/2019

Αντιγριπικός εμβολιασμός

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται κάθε χρόνο. Η αναγκαιότητα εμβολιασμού, οι ομάδες υψηλού κινδύνου και η συνταγογράφηση του εμβολίου της γρίπης.

Εμφάνιση 1 έως 9 από 36 (4 Σελ.)