Καθοδηγούμενες εγχύσεις

Καθοδηγούμενες εγχύσεις:

Σε ορισμένες παθολογικές κατάστάσεις, όπως αρχικό στάδιο οστεοαρθρίτιδας, μυοσκελετικούς τραυματισμούς ή σε χρόνιες τενοντοπάθειες, μπορεί να υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων με στοχευμένες εγχύσεις ουσιών. Οι με υπέρηχο καθοδηγούμενες εγχύσεις είναι μια κοινή θεραπευτική επιλογή, εναλλακτική στη συστηματική φαρμακευτική αγωγή. Οι συνήθεις ενέσιμοι παράγοντες περιλαμβάνουν υαλουρονικό οξύ, προϊόντα που προέρχονται από το αίμα, όπως το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP), βιολογικά κυτταρικά προϊόντα από τον μυελό των οστών ή τον λιπώδη ιστό (βλαστοκύτταρα) ή κορτικοστεροειδή. Το υαλουρονικό οξύ είναι διαδεδομένη και δημοφιλ΄ής θεραπεία, επειδή περιέχει συστατικά που βρίσκονται στο αρθρικό υγρό. Σε ενδαρθρικές εγχύσεις, μελέτες έχουν δείξει, ότι η έγχυσή του μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο για εώς 26 εβδομάδες. Ως εναλλακτική λύση, όλο και περισσότερο χρησιμοποιείται σήμερα το PRP. To PRP θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει στην αναγέννηση ιστών, χάρη στην υψηλή συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων στη στιβάδα των αιμοπεταλίων, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε τενοντοπάθειες και μερικές ρήξεις τενόντων, όσο και σε οστεοαρθρίτιδες. Το εγχεόμενο προϊόν είναι απαραίτητο να εισέλθει απευθείας στον ιστό στόχο, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές εγχύσεων. Συνήθως χρησιμοποιείται η τυφλή ανατομική προσέγγιση. Άλλες τεχνικές καθοδήγησης για αύξηση της ακρίβειας είναι η φθοριοσκόπηση, το αρθρογράφημα αέρα και ο υπέρηχος

Βάσει των μελετών έχει αποδειχθεί ότι η υπερηχογραφική καθοδήγηση υπερέχει των τυφλών εγχύσεων ανεξάρτητα από την πύλη εισόδου της βελόνας. Η ακρίβεια των τυφλών ανατομικών εγχύσεων κυμαινόταν στις διάφορες μελέτες από 58-93% και διέφεραν αρκετά ανάλογα με την πύλη εισόδου της βελόνας, ενώ η ακρίβεια των υπερηχογραφικά καθοδηγούμενων εγχύσεων ήταν πολύ υψηλότερη από 95-100%.

Τυφλές ανατομικές εγχύσεις:

Κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 1 στις 4 τυφλές εγχύσεις χορηγείται εκτός του ιστού στόχου. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εύκολα κοιτάζοντας στο παρακάτω σχήμα, όπου το κόκκινο βέλος δείχνει τον στόχο ενδαρθρικής έγχυσης σε γόνατο. Το απαιτούμενο βάθος της έγχυσης είναι αρκετά μεγάλο, οπότε χωρίς απεικόνιση, είναι αμφίβολο πολλές φορές, πού καταλήγει το εγχεόμενο προϊόν. Εκτός από το πρόβλημα μείωσης της αποτελεσματικότητας και της σπατάλησης του προιόντος, τίθεται και θέμα ασφάλειας, αφού π.χ. στην άρθρωση του γόνατος, ανατομικές δομές, όπως οι μηνίσκοι, οι χιαστοί και ο αρθρικός χόνδρος ενδέχεται να τραυματιστούν από τη βελόνα. Πολύ συχνά η έγχυση σε λάθος σημείο συνδέεται με περισσότερο πόνο κατά τη θεραπεία.

 

Άλλες μέθοδοι απεικόνισης:

Πολυάριθμες μέθοδοι απεικόνισης υπόσχονται, ότι μπορούν βοηθήσουν τον ιατρό να απεικονίσει την άρθρωση και να βελτιώσει την ακρίβεια της έγχυσης. Ωστόσο, υπάρχει χαμηλή επιστημονική τεκμηρίωση, ως προς τη βελτίωση της ακρίβειας με τις υπόλοιπες μεθόδους, πλην του υπερήχου.

Έτσι, η καθοδήγηση με φθοριοσκόπηση, η αξονική και μαγνητική τομογραφία έχουν φτωχά αποτελέσματα, ως προς την ακρίβεια, σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες. Η έκθεση σε ακτινοβολία, η ανάγκη χρήσης σκιαστικών, τα μεγάλα έξοδα εξοπλισμού, η έλλειψη φορητότητας και η πραγματοποίηση τους μόνο σε εξειδικευμένα εργαστήρια με ειδικό δωμάτιο, αποτελούν περαιτέρω μειονεκτήματα των λοιπών μεθόδων. 

Υπερηχογραφικα καθοδηγούμενες εγχύσεις:


Στο ιατρείο μας οι εγχύσεις γίνονται με υπερηχογραφική καθοδήγηση, υπό άσηπτες συνθήκες και με απόλυτη ακρίβεια. Ο υπέρηχος αποτελεί την πιο πρακτική και καλύτερη ως προς την ακρίβεια επιλογή. Είναι μη επεμβατικός, παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία, δεν υπάρχει ακτινοβολία, είναι πιο οικονομικός και καθιστά δυνατή την απεικόνιση της βελόνας, που κατευθύνεται στη δομή στόχο, σε πραγματικό χρόνο. Ο κλινικός γιατρός που θα κάνει την έγχυση μπορεί να διαλέξει την καλύτερη για τον ασθενή πύλη εισόδου της βελόνας αποφεύγοντας την επαφή π.χ. με το περιόστεο, που είναι αρκετά συχνή, ειδικά σε γόνατα με οστεοαρθρίτιδα. Αυτό ελαχιστοποιεί τον πόνο του ασθενούς κατά τη διαδικασία. Στην παραπάνω εικόνα φαίνεται ο ιστός στόχος, σε έγχυση στον υπερεπιγονατιδικό θύλακο του γόνατος. Η βελόνα απεικονίζεται εύκολα και μπορεί να ελεγχθεί, εάν το εγχεόμενο προϊόν είναι εντός ή εκτός στόχου. Με τη συγκεκριμένη τεχνική η ακρίβεια είναι πολύ υψηλή.


READ MORE ON Instagram:

Σχετικό Βίντεο για τις υπερηχογραφικά καθοδηγούμενες εγχύσεις Βοtulinumtoxin (Botox®):


*Πηγές:

1. Fang WH, Chen XT, Vangsness CT Jr. Ultrasound-Guided Knee Injections Are More Accurate Than Blind Injections: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Arthrosc Sports Med Rehabil. 2021 Jun 26;3(4):e1177-e1187. doi: 10.1016/j.asmr.2021.01.028. PMID: 34430899; PMCID: PMC8365196.

2.  Daniels EW, Cole D, Jacobs B, Phillips SF. Existing Evidence on Ultrasound-Guided Injections in Sports Medicine. Orthop J Sports Med. 2018 Feb 22;6(2):2325967118756576. doi: 10.1177/2325967118756576. PMID: 29511701; PMCID: PMC5826008.

3. Tay M, Sian SCSH, Eow CZ, Ho KLK, Ong JH, Sirisena D. Ultrasound-Guided Lumbar Spine Injection for Axial and Radicular Pain: A Single Institution Early Experience. Asian Spine J. 2021 Apr;15(2):216-223. doi: 10.31616/asj.2019.0399. Epub 2020 Sep 3. PMID: 32872762; PMCID: PMC8055452.