Αθλητιατρική


Η Αθλητιατρική είναι υποειδικότητα της ιατρικής που ασχολείται με την αλληλεπίδραση του αθλητισμού και της υγείας, καθώς και την πρόληψη και θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με την άσκηση. 

Η υποειδικότητα αυτή περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα περιεχομένου και δεν περιορίζεται, όπως λανθασμένα πιστεύεται, στην αθλητική τραυματιολογία. Συγκεκριμένα ασχολείται με:

  • τα στοιχεία της λειτουργίας της κίνησης του σώματος,
  • την φυσιολογία της άσκησης και της διατροφής,
  • τη διάγνωση επιδόσεων καθώς και τη βελτιστοποίηση τους,
  • την ιατρική περίθαλψη επαγγελματιών και ερασιτεχνών αθλητών,
  • την ιατρική περίθαλψη, τόσο επαγγελματιών όσο και ερασιτεχνών, αθλητών με ποικίλες παθολογικές νόσους ή ασθενών οι οποίοι για λόγους υγείας θέλουν ή επιβάλλεται να εντάξουν τον αθλητισμό στη ζωή τους (π.χ. ασθενείς με στεφανιαία νόσο, μεταβολικό σύνδρομο, άσθμα),
  • την πρόληψη και αποκατάσταση αθλητικών τραυματισμών,
  • τη συμβουλευτική αθλητών που ανήκουν σε κατηγορίες με ιδιαιτερότητες ή παράγοντες κινδύνου (π.χ. εγκυμονούσες γυναίκες, άτομα με διατροφικές διαταραχές).

O ρόλος του αθλητίατρου όσον αφορά τις αθλητικές ομάδες είναι επίσης πολυσχιδής. Είναι υπέυθυνος για την πρόληψη αλλά και την ιατρική διαχείριση των αθλητών που αρρωσταίνουν και που τραματίζονται. Στο γήπεδο παρέχει τις πρώτες βοήθειες, ενώ εκτός γηπέδου δίνει συμβουλές σε θέματα εγκλιματισμού (jet lag, εγκλιματισμός σε θερμά και υγρά κλίματα, εγκλιματισμός σε υψόμετρο), σε θέματα anti-doping και σε θέματα βελτίωσης επιδόσεων (διατροφή, ενυδάτωση, έλεγχος υπερπροπόνησης).


Α. Τολιόπουλος είναι αναγνωρισμένος Αθλητίατρος στη Γερμανία. Έλαβε την υποειδικότητα της Αθλητιατρικής, μετά από την προαπαιτούμενη εκπαίδευση και εξετάσεις στον Ιατρικό Σύλλογο Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (Ärztekammer Nordrhein).