24/02/2020

Το Ντόπινγκ Αίματος και η ιστορία του Tyler Hamilton

Posted By: Berg Published: 24/02/2020 Times Read: 2616

O Tyler Hamilton αποτελούσε έναν από τους καλύτερους ποδηλάτες στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέχρι που πιάστηκε ντοπαρισμένος και τιμωρήθηκε το 2004 μετά τον γύρο της Ισπανίας. Οι μεγαλύτερές του επιτυχίες ήταν η 4η θέση στο Tour de France το 2003, το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην Αθήνα το 2004 στην ατομική χρονομέτρηση 48 χιλιομέτρων σε δημόσιο δρόμο και η δεύτερη θέση στο Giro d'Italia το 2002, ενώ έχει διατελέσει και νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη.

Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του και συγκεκριμένα μέχρι το 1997, πριν ξεκινήσει τη συστηματική χρήση ντόπινγκ, ήταν μέτριος ως ποδηλάτης, με μικρές μόνο επιτυχίες στην Ευρώπη. Το 1997 και όντας ποδηλάτης της ομάδας Postal, ντοπαρίστηκε για πρώτη φορά με στεροειδή, ενώ ξεκίνησε και τη συστηματική χρήση ερυθροποιητίνης. Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε ακόμα τεστ ανίχνευσης της ερυθροποιητίνης και ο αντιντόπινγκ έλεγχος περιοριζόταν σε έλεγχο του αιματοκρίτη, ο οποίος θα έπρεπε να είναι κάτω από το 50%. Ο Hamilton παραδέχτηκε αργότερα, ότι στη διάρκεια της καριέρας του, έχει χρησιμοποιήσει πολλές ουσίες και μεθόδους ντόπινγκ, όπως ερυθροποιητίνη, ενδοφλέβιες εγχύσεις φυσιολογικού ορού, αυτόλογες μεταγγίσεις, τεστοστερόνη, minirin, actovegin και ινσουλίνη.


To 1998 στην ομάδα της Postal ήρθε ο θρύλος της ποδηλασίας και αργότερα 7 φορές νικητής του γύρου της Γαλλίας, Lance Armstong και ο Hamilton διετέλεσε μέλος της ομάδας υποστήριξής του, στις 3 πρώτες του νίκες. Στην πρώτη νίκη της ομάδας του σε γύρο της Γαλλίας το 1999, ο Hamilton ντοπαρίστηκε κυρίως με ερυθροποιητίνη. Τον Ιούνιο του 2000 ο Hamilton ενημερώθηκε από το γιατρό της ομάδας, ότι θα πρέπει να πετάξει με ελικόπτερο για τη Valencia, μαζί με τον L. Armstong και τον K. Livingston, οι οποίοι ήταν οι 3 καλύτεροι ποδηλάτες της ομάδας, για να γίνει αφαίμαξη 1 μονάδας αίματος. Η αφαίμαξη έγινε 18 ημέρες πριν την έναρξη του γύρου της Γαλλίας και αφαιρέθηκαν 500 ml από τον κάθε ποδηλάτη. Πριν το 12ο ετάπ έγινε στο ξενοδοχείο, η μετάγγιση του δικού τους αίματός. Η ομάδα αποφάσισε να προχωρήσει σε ντόπινγκ αίματος, λόγω της φήμης, ότι είχε αναπτυχθεί τεστ για την ερυθροποιητίνη, το οποίο θα κυκλοφορούσε πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2000. Ο Armstong κατέκτησε τη 2η του νίκη και ο Hamilton κατετάγη 25ος στη γενική κατάταξη.

Το 2001 ήταν κακή χρονιά για τον Hamilton, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και επειδή ήρθε σε προσωπική ρήξη με τον Armstong. Αυτή τη φορά δεν επελέγη από το γιατρό της ομάδας για μετάγγιση αίματος πριν τον Γύρο της Γαλλίας, έκανε κυρίως χρήση ερυθροποιητίνης και τερμάτισε κάτω από την 90η θέση.

Το 2002 πήρε μεταγραφή στην ομάδα της CSC, αυτή τη φορά ως ο αρχηγός της ομάδας. Το ότι η ομάδα στηριζόταν στον Hamilton για την επιτυχία της έκανε το πρόγραμμα των μεταγγίσεών του πολύ πιο εντατικό. Πλέον οι αυτόλογες μεταγγίσεις είχαν γίνει ρουτίνα για τον Hamilton. Μάλιστα πετούσε συχνά μεταμφιεσμένος από τη Girona στη Madrid, όπου ήταν η κλινική που συνεργαζόταν η ομάδα. Μαζί με την ομάδα αποφάσισαν να χρησιμοποιούν περισσότερες από μία μονάδες αίματος πριν από τους αγώνες. Ενδεικτικά, αυτό ήταν το πρόγραμμα μεταγγίσεών του, πριν από το γύρο της Γαλλίας του 2002, ώστε να διατηρεί τις μονάδες "φρέσκιες":

10 εβδομάδες πριν: αφαίρεση 1 μονάδας

6 εβδομάδες πριν: αφαίρεση 2 μονάδων και μετάγγιση 1 μονάδας

2 εβδομάδες πριν: αφαίρεση 3 μονάδων και μετάγγιση 2 μονάδων

3 μονάδες αίματος διαθέσιμες για τον αγώνα. 1 για κάθε εβδομάδα.

Οι μεταγγίσεις στον Γύρο της Γαλλίας έγιναν στο ξενοδοχείο και κατετάγη 15ος. Την ίδια χρονιά έτρεξε και στον Γύρο της Ιταλίας, όπου έκανε χρήση 2 μονάδων. Την πρώτη μονάδα, την έλαβε πριν τον αγώνα. Για τη δεύτερη μονάδα αίματος και επειδή φοβόταν τους πιο αυστηρούς ελέγχους των Ιταλών, νοίκιασε ένα διαμέρισμα στο Μονακό και διατηρούσε εκεί το αίμα του. Στα μέσα του αγώνα και μετά από την ολοκλήρωση ενός εταπ, οδήγησε μέχρι το Μονακό, όπου και έκανε τη μετάγγιση της δεύτερης μονάδας. Η ίδια τακτική συνεχίστηκε και το 2003. Εκείνη η χρονιά ήταν η καλύτερη της καριέρας του. Παρόλο που αγωνίστηκε με κάταγμα κλείδας, κατετάγη 4ος στον Γύρο της Γαλλίας, ενώ βγήκε 1ος στο Tour de Romandie και στο Liege-Bastogne-Liege.


To 2004 o Hamilton ήταν ένα από τα φαβορί για τη νίκη στο Tour de France. Αυτή τη χρονιά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει κατεψυγμένες μονάδες αίματος στους -80°C, οι οποίες μπορούσαν να συντηρηθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα πλήρωσε τον γιατρό του δεκάδες χιλιάδες ευρώ επιπλέον, γι' αυτή την έξτρα παροχή. Κατά τη διάρκεια όμως του αγώνα και ενώ έκανε τη μετάγγιση της δεύτερης μονάδας εμφάνισε αλλεργική αντίδραση, που εκδηλώθηκε με έντονη κεφαλαλγία, ζάλη, πυρετό και αιματουρία. Προσπάθησε να συνεχίσει τον αγώνα, αναγκάστηκε όμως να εγκαταλείψει, αφού λόγω της αντίδρασης στη μετάγγιση και ενός χτυπήματος στη μέση, έμεινε πολύ πίσω από τις πρώτες θέσεις. Η αντίδραση αυτή προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα, επειδή ο γιατρός του, μπέρδεψε τη δική του φιάλη αίματος, με αυτή του συναθλητή του Sandiago Perez. Άλλη θεωρία είναι ότι το αίμα του υπέστη μικροανάμιξη, με αυτό άλλων αθλητών κατά την επεξεργασία των μονάδων αίματος, αφού η διαδικασία συντήρησης στους -80°C ως διαδικασία, είναι αρκετά πολύπλοκη και το αίμα περνάει από πολλά στάδια πριν καταψυχθεί. 

Αυτή δεν ήταν όμως ή μόνη ατυχία που συνέβη στον Hamilton το 2004. Τον Απρίλιο μπήκε στο στόχαστρο των ελεγκτών αντιντόπινγκ, όταν σε έλεγχο είχε πολύ υψηλή τιμή λόγου αιμοσφαιρίνης/δικτυοερυθροκυττάρων. Συγκεκριμένα είχε Hb/ΔΕΚ 132,9 με όριο, για να θεωρείται ένας αθλητής ντοπαρισμένος, το 133 και ενώ ένας φυσιολογικός αθλητής αναμένεται να έχει τιμές κοντά στο 90. Ο Hamilton κλήθηκε προς απολογία αλλά δεν τιμωρήθηκε. Το καλοκαίρι σε έλεγχο, στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας,  βρέθηκε θετικός σε ομόλογη μετάγγιση αίματος, δηλαδή σε μετάγγιση από άλλον άνθρωπο. Το χρυσό μετάλλιο όμως δεν αφαιρέθηκε, αφού το 2ο δείγμα του αλλοιώθηκε και δεν μπόρεσε να ελεγχθεί. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους βρέθηκε οριστικά ντοπαρισμένος στο Γύρο της Ισπανίας και αποκλείστηκε από τους αγώνες. Ο ίδιος δήλωσε, ότι ποτέ δεν έκανε μετάγγιση αίματος από άλλον άνθρωπο, το λάθος όμως στη μετάγγιση του Γύρου της Γαλλίας ήταν πιθανότατα αυτό που τον εξέθεσε στον έλεγχο αντιντόπινγκ.

Η ποδηλατική καριέρα του Hamilton ουσιαστικά έληξε το 2004 με την ποινή αποκλεισμού από την ποδηλασία. Το 2007 έκανε προσπάθεια επιστροφής στην ποδηλασία, αυτή τη φορά χωρίς να είναι ντοπαρισμένος. Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, όπου δεν μπορούσε πλέον να είναι το ίδιο ανταγωνιστικός, είχε πρόβλημα εύρεσης ομάδας, χορηγών και αγώνων, λόγω του στίγματος του ντοπαρισμένου αθλητή που τον ακολουθούσε. Το γεγονός ότι ντοπαριζόταν συστηματικά δεν το παραδέχτηκε από την αρχή, παρά μόνο πολλά χρόνια αργότερα και αφού έχασε πολλά δικαστήρια στα οποία προσπαθούσε να αποδείξει της αναξιοπιστία των ελέγχων και την αθωότητά του. Μετά την παραδοχή του, αφαιρέθηκε και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της Αθήνας. Η αυτοβιογραφία του βραβεύτηκε ως το καλύτερο αθλητικό βιβλίο του 2012.

Read more on Instagram:

*Ο ιατρός είναι αναγνωρισμένος Αθλητίατρος στην Γερμανία. Κατέχει τον τίτλο υποειδικότητας της Αθλητιατρικής από το 2018, μετά από την προαπαιτούμενη εκπαίδευση και εξετάσεις στον Ιατρικό Σύλλογο Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (Ärztekammer Nordrhein). Επίσης είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Άθληση και Υγεία, με κατεύθυνση την Αθλητιατρική, της Ιατρικής και του ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας τις σπουδές με υποτροφία καλύτερης επίδοσης και βαθμό "Άριστα" 9,38.
Έχει εργαστεί ως αθλητίατρος σε ποδοσφαιρικές ομάδες της Βόνης και ως γιατρός αθλητικών ομάδων ασθενών με καρδιοπάθειες στη Γερμανία. Στην Ελλάδα εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως αθλητίατρος της ΠΑΕ Άρης, της γυναικείας ομάδας βόλεϊ Αίας Ευόσμου και ομάδων μαραθωνοδρόμων.

πίσω