09/09/2021

Εγχύσεις σε οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Posted By: Berg Published: 09/09/2021 Times Read: 48

Είναι γνωστό ότι οι ενδαρθρικές εγχύσεις γλυκοκορτικοειδών και υαλουρονικού οξέος συμβάλλουν στη μείωση του πόνου στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Αυτό καταδεικνύεται με πολλά επιστημονικά δεδομένα. Τα μειονεκτήματα όμως αυτών των θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι η επανεμφάνιση του πόνου μετά από μερικούς μήνες και η μη αιτιολογική φύση της θεραπείας, καθώς δεν γίνεται επιδιόρθωση της βλάβης του χόνδρου. Οι σημερινές μελέτες στρέφονται σε θεραπείες που παρέχουν περισσότερο μακροχρόνια προστασία ή συμβάλλουν στην επιδιόρθωσή του χόνδρου του γόνατος. Σήμερα εφαρμόζονται ενδαρθρικές εγχύσεις με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλιά (PRP) και γίνονται έρευνες για πιο μοντέρνες θεραπείες, όπως οι εγχύσεις βλαστοκυττάρων, οι εγχύσεις πολυδεοξυριβονουκλεοτιδίων (PDRN) και όζοντος-οξυγόνου.

Υαλουρονικό οξύ, PRP, βλαστοκύτταρα

Στις εξάρσεις οστεοαρθρίτιδας γόνατος, οι ενέσεις με γλυκοκορτικοειδή, που παρεμβαίνουν στον φλεγμονώδη καταρράκτη, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές εδώ και πολλά χρόνια. Επειδή όμως δεν γίνονται καλά ανεκτές από όλους τους ασθενείς και τα αποτελέσματα τους διαρκούν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, οι επιστήμονες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Το υαλουρονικό οξύ είναι διαδεδομένη και δημοφιλής θεραπεία, επειδή περιέχει συστατικά που βρίσκονται στο αρθρικό υγρό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έγχυση υαλουρονικού οξέος στην άρθρωση μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο για έως και 26 εβδομάδες. Ως εναλλακτική λύση, όλο και περισσότεροι γιατροί προσφέρουν ενέσεις με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP). Θεωρείται ότι το PRP μπορεί να συμβάλλει στην αναγέννηση του χόνδρινου ιστού χάρη στην υψηλή συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και των αυξητικών παραγόντων σε αυτό. Συχνά το PRP έχει καλύτερο αποτέλεσμα από το υαλουρονικό οηύ ειδικά σε μικρού βαθμού εκφυλισμό της άρθρωσης.

Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα σε οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι σχετικά νέες και βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Τα βλαστοκύτταρα προέρχονται από το μυελό των οστών ή τον λιπώδη ιστό των ασθενών. Θεωρείται ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιαποπτωτικές και πιθανώσ αναγεννητικπες επιδράσεις. Ωστόσο υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν για παράδειγμα από τους πολλούς τύπους και μεθόδους επεξεργασίας τους. Επίσης το κόστος τους είναι υψηλό.

Νέες μορφές θεραπείας: ενέσεις όζοντος και PDRN

Οι θεραπείες με όζον, δηλαδή η έγχυση ενός μείγματος αερίου όζοντος και οξυγόνου, δεν είναι ευρέως διαδεδομένες στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το όζον μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες, να διεγείρει την αποκατάσταση των ινοβλαστικών αρθρώσεων και να προωθήσει το σχηματισμό νέου χόνδρου. Η περαιτέρω φθορά του χόνδρου ενδέχεται να μπορεί να σταματήσει. Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενα ακόμα στοιχεία ως προς την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Το πολυδεοξυριβονουκλεοτίδιο (PDRN) είναι ένα σύμπλεγμα πολυμερών δεοξυριβονουκλεοτιδίου με διάφορα μήκη αλυσίδας. Το PDRN για θεραπευτικούς σκοπούς προέρχεται, μεταξύ άλλων, από σπέρμα πέστροφας ή σολομού. Το αν οι αντιφλεγμονώδεις και ενυδατικές ιδιότητες ωφελούν τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο έχει ερευνηθεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Οι ως τώρα έρευνες δείχνουν μια συγκρισιμότητα των ενέσεων υαλουρονικού οξέος και PDRN όσον αφορά την ανακούφιση από τον πόνο και την ανεκτικότητα της θεραπείας.

Συμπέρασμα: Εξατομικευμένη ιατρική στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

Στο μέλλον, ενδέχεται οι ενέσεις που συνδυάζουν πολλά ενεργά συστατικά να παίξουν όλοένα αυξανόμενο ρόλο στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Για ασθενείς με πόνο και οστικές ανωμαλίες, οι υποχονδρικές ενέσεις με φωσφονικό ασβέστιο (υποχονδροπλαστική), με PRP ή με βλαστοκύτταρα είναι μια επιλογή. Σε ασθενείς με εκφυλισμό μηνίσκου, η ενδομησκική έγχυση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Μελετάται επίσης, αν σε πρώιμο στάδιο, η χρήση νανοφορέων, που συγκρατούν τις ενέσιμες ουσίες στην επιθυμητή θέση στην άρθρωση  και απελευθερώνουν σταδιακά το περιεχόμενό τους, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να διαρκεί περισσότερο.

Συμπερασματικά σε κάθε ασθενή που έχει οστεοαρθρίτιδα γόνατος η θεραπεία θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Η ανάπτυξη νέων τεχνικών δίνει περισσότερες επιλογές, αλλά η σωστή ένδειξη και η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για κάθε ασθενή είναι το πλέον σημαντικό κομμάτι.


  • AWMF, DGOOC (Hg.): S2k-Leitlinie Gonarthrose 2018.
  • Bannuru RR, Osani MC, Vaysbrot EE, Arden NK, Bennell K, Bierma-Zeinstra SMA, Kraus VB, Lohmander LS, Abbott JH, Bhandari M, Blanco FJ, Espinosa R, Haugen IK, Lin J, Mandl LA, Moilanen E, Nakamura N, Snyder-Mackler L, Trojian T, Underwood M, McAlindon TE. OARSI guidelines for the non-surgical management of knee, hip, and polyarticular osteoarthritis. Osteoarthritis Cartilage. 2019; 27: 1578-1589.
  • Fusco G, Gambaro FM, Di Matteo B, Kon E: Injections in the osteoarthritic knee: a review of current treatment options. EFORT Open Rev 2021; 6: 501-509.
  • Kim MS, Cho RK, In Y. The efficacy and safety of polydeoxyribonucleotide for the treatment of knee osteoarthritis: Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2019; 98: e17386.
πίσω