05/02/2024

Πτώση άκρου ποδός: Foot drop ή σπαστικότητα;

Posted By: Berg Published: 05/02/2024 Times Read: 721

Τα προβλήματα της ποδοκνημικής άρθρωσης και του άκρου ποδιού μπορεί να κάνουν τη βάδιση της καθημερινότητας δύσκολη. Δύο κοινά προβλήματα είναι η χαλαρή πτώση του άκρου ποδιού και η σπαστική ραιβοϊπποποδία. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα γίνει λόγος για τις διαφορές μεταξύ των δύο καταστάσεων.

Πτώση ποδιού (drop foot):

Πτώση ποδιού είναι η δυσκολία έγερσης του μπροστινού μέρους του ποδιού (ραχιαία κάμψη). Αυτό μπορεί να κάνει το περπάτημα δύσκολο και το πόδι μπορεί να σέρνεται κατά τη βάδιση ή να χτυπάει στο πάτωμα. To drop foot υπάρχει λόγω αδυναμίας των μυών που σηκώνουν το πέλμα. Αυτό σημαίνει ότι η ΠΑΘΗΤΙΚΗ έγερση του πέλματος μπορεί να γίνει με ευκολία! Ο κυριότερος μυς που κάνει τη ραχιαία κάμψη είναι ο πρόσθιος κνημιαίος και νευρώνεται από το εν τω βάθει περονιαίο νεύρο. H πάθηση σε πολλές των περιπτώσεων είναι παροδική και μπορεί να υποχωρήσει μόνη της ή με την κατάλληλη θεραπεία.


Συνήθη αίτια:

  • Bλάβη του περονιαίου νεύρου: Μπορεί να τραυματιστεί π.χ. λόγω ατυχήματος ή παρατεταμένης πίεσης.
  • Αδυναμία πρόσθιου κνημιαίου: Μπορεί να προκύψει από ασθένειες, όπως η μυϊκή δυστροφία παρατεταμένη ακινησία π.χ. από μακροχρόνια παραμονή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
  • Νευρολογικές παθήσεις: Καταστάσεις, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραύματα της κατώτερης σπονδυλικής στήλης.

Αυξημένος τόνος-Σπαστικότητα:

Σε αυτή την κατάσταση η δύναμη των μυών, που κάνουν την έγερση του πέλματος είναι φυσιολογική. Η πτώση του πέλματος οφείλεται στη σπαστικότητα των μυών της γάμπας. Μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση ή να προκύψει αργότερα, μετά από βλάβη του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού. Η σπαστικότητα σε αυτές τις περιπτώσεις κάνει το πόδι να γυρίζει προς τα κάτω (και προς τα μέσα), δυσκολεύοντας τη φυσιολογική βάδιση. 


Συνήθη αίτια ραιβοϊπποποδίας:

  • Εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικό επεισόδιο, κακώσεις νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας κα. νευρολογικές διαταραχές.
  • Σπανιότερα μυοτενόντια αίτια χωρίς βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Θεραπεία:

Drop foot: Η θεραπεία περιλαμβάνει χρήση ειδικών ναρθήκων, κινησιοθεραπεία, φυσιοθεραπεία ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με το αίτιο του προβλήματος.

Σπαστικότητα: Η πρώιμη θεραπεία περιλαμβάνει θεραπευτική άσκηση, διατατικές ασκήσεις, σταθερούς νάρθηκες και θεραπείες με αλλαντική τοξίνη.

Συμπέρασμα:

Η γνώση της διαφοράς μεταξύ dropfoot και ραιβοποδίας είναι απαραίτητη για την καταλληλότερη θεραπευτική αντιμετώπιση. Και οι δύο συνθήκες επηρεάζουν τον τρόπο βάδισης, αλλά έχουν διαφορετικά αίτια και χρήζουν άλλης θεραπείας. 

 Φυσίατρος Α.Τολιόπουλος είναι πιστοποιημένος στην ειδική θεραπεία με Βotulinum Τoxin για όλες τις νευρολογικές ενδείξεις από τη Γερμανική Νευρολογική Εταιρεία (Arbeitskreis Botulinumtoxin e.V. der Deutschen Gesellschaft für Neurologie).
Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο νευρολογικό και νευροχειρουργικό κέντρο Godeshöhe στη Βόννησυμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα εξωτερικών ιατρείων κινητικών διαταραχών. Εκεί απέκτησε εκτενή εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με σπαστικότητα, αυχενική δυστονίαβλεφαρόσπασμοημιπροσωπικό σπασμόυπεριδρωσίασιελόρροια και χρόνια ημικρανία. Εκπαιδεύτηκε στην έγχυση αλλαντικής τοξίνης με υπερηχογραφική καθοδήγηση και από το 2017 είναι μέλος της «ομάδας εργασίας Αλλαντικής Τοξίνης» της DGN.

πίσω