Υπεριδρωσία

Η εφίδρωση είναι φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία για τη θερμορύθμιση του σώματος. Μερικοί όμως άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο από όσο χρειάζονται, κάτι που μπορεί να είναι ενοχλητικό για αυτούς και τις κοινωνικές τους ασχολίες.

Οι θεραπεία της υπεριδρωσίας είναι συνήθως συντηρητική, όταν όμως αυτή αποτύχει, ενδέχεται να βοηθήσουν οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης (Βοtox® / Dysport®). Οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης είναι πιο επιτυχημένες όταν η υπεριδρωσία είναι εστιακή, δηλαδή περιορίζεται σε μια περιοχή του σώματος.


Συμβατική θεραπεία:

Oι συμβατικές θεραπείες της υπεριδρωσίας είναι τοπικά αποσμητικά αλουμινίου ή ψευδαργύρου, ιοντοφόρεση και τοπικά ή συστηματικά αντιχολινεργικά.

Αλλαντική τοξίνη:

Η αλλαντική τοξίνη ή Botulinumtoxin (Βοtox®, Dysport®) είναι τοπική θεραπεία με ενέσεις που εφαρμόζονται υποδερμικά. Η θεραπεία έχει ένδειξη όταν αποτύχουν οι τοπικές συμβατικές θεραπείες.


Πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία με αλλαντική τοξίνη: 

Σύμφωνα με την International Hyperhidrosis Society, οι ενέσεις Βοtulinum στις μασχάλες ή στις παλάμες μπορούν να μειώσουν την εφίδρωση κατά 82-87%. Τα αποτελέσματα συνήθως διαρκούν 4-12 μήνες ή έως και 14 μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή από τη 2η-4η ημέρα μετά τη θεραπεία.

Διαδικασία:

Η διαδικασία είναι απλή. Κρέμα ή σπρέι μουδιάσματος εφαρμόζεται στην περιοχή θεραπείας έως και μία ώρα πριν από τις ενέσεις. Η περιοχή που πρόκειται να θεραπευτεί καθαρίζεται και εφαρμόζονται πολλές ενέσεις με μικροσκοπική βελόνα. Οι ασθενείς συνήθως αρχίζουν να βλέπουν αποτελέσματα σε πέντε ημέρες, με πλήρη αποτελέσματα μετά από 2-4 εβδομάδες.


Πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία;

Το ενέσιμη τοξίνη έχει εγκριθεί από τον FDA και το IHHS. Αυτό σημαίνει, ότι είναι ασφαλής για το νευρικό σύστημα, καλά ελεγμένη και αποτελεσματική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για την υπεριδρωσία. Στην Ελλάδα είναι επίσης εγκεκριμένη αλλά η αγορά της τοξίνης είναι μη αποζημιούμενη από τα ασφαλιστικά ταμεία, επομένως ο ασθενής θα πρέπει να επιβαρυνθεί και την αγορά του φαρμάκου.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:

Ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γενικά ασήμαντες και εμφανίζονται στο 3% έως 10% των ασθενών. Αυτές είναι πόνος, μικροαιμορραγίες, οιδήματα, ευαισθησία, περισσότερη εφίδρωση σε άλλα μέρη του σώματος, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, πονοκέφαλος, πυρετός, κνησμός και άγχος. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί αδυναμία στα χέρια, ανεπιθύμητη ενέργεια που είναι όμως πλήρως αναστρέψιμη, δοσοεξαρτώμενη και μπορεί να προληφθεί.

Αντενδείξεις:

Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει αντένδειξη σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, λόγω απουσίας μακροχρόνιων ερευνών και επιστημονικών δεδομένων. Αντένδειξη υπάρχει επίσης σε άτομα με ιστορικό νευρομυϊκών διαταραχών. 

 Φυσίατρος Α.Τολιόπουλος είναι πιστοποιημένος στην ειδική θεραπεία με Βotulinum Τoxin για όλες τις νευρολογικές ενδείξεις από τη Γερμανική Νευρολογική Εταιρεία (Arbeitskreis Botulinumtoxin e.V. der Deutschen Gesellschaft für Neurologie).
Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο νευρολογικό και νευροχειρουργικό κέντρο Godeshöhe στη Βόννησυμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα εξωτερικών ιατρείων κινητικών διαταραχών. Εκεί απέκτησε εκτενή εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με σπαστικότητα, αυχενική δυστονίαβλεφαρόσπασμοημιπροσωπικό σπασμόυπεριδρωσίασιελόρροια και χρόνια ημικρανία. Εκπαιδεύτηκε στην έγχυση αλλαντικής τοξίνης με υπερηχογραφική καθοδήγηση και από το 2017 είναι μέλος της «ομάδας εργασίας Αλλαντικής Τοξίνης» της DGN.