31/10/2021

Yπερηχογραφικά καθοδηγούμενες vs. Τυφλές εγχύσεις γόνατος

Posted By: Berg Published: 31/10/2021 Times Read: 737

Εγχύσεις στο γόνατο:

Οι ενδαρθρικές εγχύσεις στο γόνατο είναι μια κοινή θεραπευτική επιλογή, εναλλακτική στη συστηματική φαρμακευτική αγωγή. Οι συνήθεις ενέσιμοι παράγοντες περιλαμβάνουν υαλουρονικό οξύ, προϊόντα που προέρχονται από το αίμα, όπως το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP), κορτικοστεροειδή και βιολογικά κυτταρικά προϊόντα από τον μυελό των οστών ή τον λιπώδη ιστό. Το εγχεόμενο προϊόν είναι απαραίτητο να εισέλθει απευθείας εντός της άρθρωσης, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές των εγχύσεων στο γόνατο. Συνήθως χρησιμοποιείται η τυφλή ανατομική προσέγγιση. Άλλες τεχνικές καθοδήγησης είναι για αύξηση της ακρίβειας είναι η φθοριοσκόπηση, το αρθρογράφημα αέρα και ο υπέρηχος. Επειδή ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία στην επιστημονικη κοινότητα ως προς τη βέλτιστη μέθοδο, σκοπός αυτής της παρακάτω ανασκοπιστικής μελέτης ήταν να αναθεωρήσει την τρέχουσα βιβλιογραφία για να καθορίσει ποια τεχνική και ποια πύλη εισόδου της βελόνας παρέχει τη μεγαλύτερη ακρίβεια. 

Αποτέλεσμα ήταν ότι οι ενέσεις με υπερηχογραφική καθοδήγηση ήταν πιο ακριβείς σε κάθε μελέτη ανεξάρτητα από την πύλη εισόδου της βελόνας. Η ακρίβεια των τυφλών ανατομικών εγχύσεων κυμαινόταν στις διάφορες μελέτες από 58-93% και διέφεραν αρκετά ανάλογα με την πύλη εισόδου της βελόνας, ενώ η ακρίβεια των υπερηχογραφικά καθοδηγούμενων εγχύσεων ήταν πολύ υψηλότερη από 95-100%.

Πηγή: Fang WH, Chen XT, Vangsness CT Jr. Ultrasound-Guided Knee Injections Are More Accurate Than Blind Injections: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Arthrosc Sports Med Rehabil. 2021;3(4):e1177-e1187. Published 2021 Jun 26. doi:10.1016/j.asmr.2021.01.028

Τυφλές ανατομικές εγχύσεις:

Κατά μέσο όρο 1 στις 4 τυφλές εγχύσεις χορηγείται εξωαρθρικά. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εύκολα κοιτάζοντας το παρακάτω σχήμα, όπου το κόκκινο βέλος δείχνει τον στόχο της ενδαρθρικής έγχυσης. Το απαιτούμενο βάθος της έγχυσης είναι αρκετά μεγάλο, οπότε χωρίς απεικόνιση, είναι αμφίβολο πολλές φορές, πού καταλήγει το εγχεόμενο προϊόν. Εκτός από το πρόβλημα μείωσης της αποτελεσματικότητας και της σπατάλησης του προιόντος, τίθεται και θέμα ασφάλειας, αφού ανατομικές δομές όπως οι μηνίσκοι, οι χιαστοί και ο αρθρικός χόνδρος ενδέχεται να τραυματιστούν από τη βελόνα. Πολύ συχνά η έγχυση εξωαρθρικά συνδέεται και με πολύ περισσότερο πόνο κατά τη θεραπεία.

 

Άλλες μέθοδοι απεικόνισης:

Πολυάριθμες μέθοδοι απεικόνισης υπόσχονται ότι μπορούν βοηθήσουν τον ιατρό να απεικονίσει την άρθρωση και να βελτιώσει την ακρίβεια της έγχυσης. Ωστόσο, υπάρχει χαμηλή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τη βελτίωση της ακρίβειας με τις υπόλοιπες μεθόδους πλην του υπερήχου.

Έτσι η καθοδήγηση με φθοριοσκόπηση, η αξονική και μαγνητική τομογραφία έχουν φτωχά αποτελέσματα ως προς την ακρίβεια σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες. Η έκθεση σε ακτινοβολία, η ανάγκη χρήσης σκιαστικών, τα μεγάλα έξοδα εξοπλισμού, η έλλειψη φορητότητας και η πραγματοποίηση τους μόνο σε εξειδικευμένα εργαστήρια απαιτήσεις δωματίου αποτελούν περαιτέρω μειονεκτήματα των λοιπών μεθόδων. 

Υπερηχογραφικα καθοδηγούμενες εγχύσεις:


Ο υπέρηχος από την άλλη αποτελεί την πιο πρακτική και καλύτερη ως προς την ακρίβεια επιλογή. Είναι μη επεμβατικός, παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία, δεν υπάρχει ακτινοβολία, είναι πιο οικονομικός και καθιστά δυνατή την απεικόνιση της βελόνας που κατευθύνεται στη δομή στόχο σε πραγματικό χρόνο. Ο κλινικός γιατρός που θα κάνει την έγχυση μπορεί να διαλέξει την καλύτερη για τον ασθενή πύλη εισόδου της βελόνας αποφεύγοντας την επαφή π.χ. με το περιόστεο που είναι αρκετά συχνή, ειδικά σε γόνατα με οστεοαρθρίτιδα. Αυτό ελαχιστοποιεί τον πόνο και του ασθενούς κατά τη διαδικασία. Η είσοδος της βελόνας γίνεται τις περισσότερες περιπτώσεις πλάγια υπερεπιγονατιδικά. Έτσι η βελόνα διασχίζει τη μικρότερη δυνατή απόσταση, μόνο διαμέσου μαλακών μορίων (μύες, λιπώδης ιστός). Στη εικόνα φαίνεται ο ιστός στόχος στη συγκεκριμένη περίπτωση, που είναι ο υπερεπιγονατιδικός θύλακος. Η βελόνα απεικονίζεται εύκολα και μπορεί να ελεγχθεί αν το εγχεόμενο προϊόν είναι εντός ή εκτός στόχου. Με τη συγκεκριμένη τεχνική η ακρίβεια είναι πολύ υψηλή.

Read more on Instagram:

*Ο ιατρός είναι αναγνωρισμένος Αθλητίατρος στη Γερμανία. Κατέχει τον τίτλο υποειδικότητας της Αθλητιατρικής από το 2018, μετά από την προαπαιτούμενη εκπαίδευση και εξετάσεις στον Ιατρικό Σύλλογο Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (Ärztekammer Nordrhein). Επίσης είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Άθληση και Υγεία, με κατεύθυνση την Αθλητιατρική, της Ιατρικής και του ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας τις σπουδές με υποτροφία καλύτερης επίδοσης και βαθμό "Άριστα" 9,38.
Έχει εργαστεί ως αθλητίατρος σε ποδοσφαιρικές ομάδες της Βόνης και ως γιατρός αθλητικών ομάδων ασθενών με καρδιοπάθειες στη Γερμανία. Στην Ελλάδα εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως αθλητίατρος της ΠΑΕ Άρης, της γυναικείας ομάδας βόλεϊ Αίας Ευόσμου και ομάδων μαραθωνοδρόμων.

πίσω