09/12/2021

Μυϊκή κάκωση τετρακεφάλου

Posted By: Berg Published: 09/12/2021 Times Read: 284

τετρακέφαλος μηριαίος αποτελείται από τέσσερις μυς. Αυτοί είναι ο ορθός μηριαίος, ο έσω -, ο μέσος - και ο έξω πλατύς. Ο ορθός μηριαίος είναι ο μόνος από τους 4 που είναι διαρθρικός και εκφύεται από το λαγόνιο οστό ενώ οι υπόλοιποι 3 εκφύονται από το μηριαίο οστό. Ο κοινός καταφυτικός τένοντας των τεσσάρων μυϊκών τμημάτων του τετρακεφάλου εισάγεται στον άνω πόλο της επιγονατίδας. Ορισμένες ίνες περνούν πάνω από την επιγονατίδα και έτσι την περικλείουν ως σησαμοειδές οστό. Τελικά μέσω του επιγονατιδικού τένοντα ο τετρακέφαλος καταφύεται στον κνημιαίο κονδύλο.

Η κύρια δράση του τετρακεφάλου είναι η έκταση του γόνατος και μάλιστα αποτελεί και τον μοναδικό εκτείνων του γόνατος μυ. Η δύναμή του είναι μεγαλύτερη από αυτήν των οπίσθιων μηριαίων καθώς εκτός από ανταγωνιστής αυτών στην κίνηση δρα και ενάντια στη βαρύτητα. Ο ορθός μηριαίος δρα επίσης επικουρικά και στην κάμψη του ισχίου (μαζί με τον λαγονοψοΐτη) αν και η επίδρασή του είναι ασθενής. Η μέγιστη δύναμη του τετρακεφάλου επιτυγχάνεται σε έκταση του ισχίου, αφού σε κάμψη ο ορθός μηριαίος γίνεται αναποτελεσματικός. Η νεύρωση του γίνεται από το μηριαίο νεύρο, από τις Ο2-Ο4 ρίζες του οσφυϊκού πλέγματος

Οι κακώσεις του τετρακεφάλου ταξινομούνται σε 1ου-3ου βαθμού ανάλογα με την βαρύτητά τους. Στις κακώσεις 1ου βαθμού δεν υπάρχει δομική βλάβη, η λειτουργική απώλεια είναι ήπια και η διάρκεια αποκατάστασης συνήθως μερικές μέρες. Στην 2ου βαθμού κάκωση η δομική βλάβη είναι μετρίου βαθμού, υπάρχει κάποιου βαθμού λειτουργική απώλεια του μυός με ελάττωση της δυνατότητας κάμψης του γόνατος, ενώ η αποκατάσταση θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Στην 3ου βαθμού κάκωση υπάρχει πλήρης ρήξη του μυός, σοβαρή λειτουργική απώλεια, υπάρχει πολλές φορές ανάγκη χειρουργικής αποκατάσταση ενώ η πλήρης ανάνηψη θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Η διάγνωση της θλάσης του τετρακεφάλου γίνεται κλινικά και απεικονιστικά με υπερηχογράφημα ή με μαγνητική τομογραφία. Παρακάτω απεικονίζονται 2 περιπτώσεις ευμεγεθών θλάσεων 2ου βαθμού του ορθού μηριαίου.


Η συντηρητική αποκατάσταση περιλαμβάνει φυσιοθεραπεία, λειτουργική κινησιοθεραπεία και ενδυνάμωση ή πιο ειδικές θεραπείες όπως εγχύσεις PRP.


πίσω