04/09/2023

Πως μπορεί η εξέταση με μυοσκελετικό υπέρηχο να επηρεάσει τη θεραπεία και την αποκατάσταση

Posted By: Berg Published: 04/09/2023 Times Read: 495

Τα αποτελέσματα του μυοσκελετικού υπερήχου μπορούν να επηρεάσουν τη θεραπευτική στρατηγική, να καθοδηγήσουν τις ιατρικές παρεμβάσεις, να παρακολουθήσουν την πρόοδο και να συμβάλουν στο συνολικό σχεδιασμό της θεραπείας του ασθενούς. Αυτό μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Ο υπέρηχος αρχικά είναι μη επεμβατική και φθηνή εξέταση, που επιτρέπει δυναμική αξιολόγηση.
  • Μπορεί να παράσχει απεικόνιση μαλακών ιστών, τενόντων, συνδέσμων, μυών και αρθρώσεων σε πραγματικό χρόνο. Άρα και η διάγνωση είναι ακριβέστερη. Τα ευρήματα μπορούν έτσι να βοηθήσουν, ώστε να καθοριστεί η καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση. Για παράδειγμα, ο εντοπισμός της θέσης και της έκτασης μιας ρήξης τένοντα μπορεί να επηρεάσει τη θεραπευτική στρατηγική.
  • Μέσω άμεσης οπτικοποίησης της έκτασης της ιστικής βλάβης, μπορεί να γίνει καλύτερη αξιολόγηση της σοβαρότητας του τραυματισμού. Οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή του προγράμματος και την πρόβλεψη του αναμενόμενου χρονοδιαγράμματος αποκατάστασης.
  • Επιπλέον, ο υπέρηχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει στοχευμένες εγχύσεις, όπως PRP. Η ακριβής τοποθέτηση της βελόνας ενισχύει την ακρίβεια των ενέσεων, αυξάνοντας τη θεραπευτική τους αποτελεσματικότητα.
  • Επιπλέον μπορεί να γίνει παρακολούθηση της αποκατάστασης των μαλακών ιστών σε βάθος χρόνου, με αξιόπιστο και αντικειμενικό τρόπο. Τακτικές υπερηχογραφικές αξιολογήσεις βοηθούν, ώστε να διασφαλιστεί, ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική και επιτρέπει προσαρμογές.
  • Το υπερηχογράφημα βοηθάει στον εντοπισμό δευτερογενών επιπλοκών κατά τη διάρκεια της θεραπείας και αποκατάστασης, όπως σχηματισμός ουλώδους ιστού, συμφύσεις τενόντων ή ενδαρθρικές συλλογές υγρού.
  • Ορισμένες παθολογίες μπορούν να ανιχνευτούν σε υποκλινικό-πρώιμο στάδιο. Αυτό μπορεί να είναι πολύ σημαντικό στη διαχείριση κάποιων ασθενών, π.χ. ρευματολογικών.
  • Τέλος, η επίδειξη της πληγείσας περιοχής στους ίδιους τους ασθενείς, μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα την κατάστασή τους. Έτσι είναι πιο πιθανό να δείξουν καλύτερη συμμόρφωση στο πλάνο αποκατάστασης.
*Ο ιατρός είναι αναγνωρισμένος Αθλητίατρος στη Γερμανία. Κατέχει τον τίτλο υποειδικότητας της Αθλητιατρικής από το 2018, μετά από την προαπαιτούμενη εκπαίδευση και εξετάσεις στον Ιατρικό Σύλλογο Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (Ärztekammer Nordrhein). Επίσης είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Άθληση και Υγεία, με κατεύθυνση την Αθλητιατρική, της Ιατρικής και του ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας τις σπουδές με υποτροφία καλύτερης επίδοσης και βαθμό "Άριστα" 9,38.
Έχει εργαστεί ως αθλητίατρος σε ποδοσφαιρικές ομάδες της Βόνης και ως γιατρός αθλητικών ομάδων ασθενών με καρδιοπάθειες στη Γερμανία. Στην Ελλάδα εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως αθλητίατρος της ΠΑΕ Άρης, της γυναικείας ομάδας βόλεϊ Αίας Ευόσμου και ομάδων μαραθωνοδρόμων.
πίσω