04/11/2020

Χρειάζεται να είσαι "ασθματικός" για να είσαι καλός δρομέας;

Posted By: Berg Published: 04/11/2020 Times Read: 336

Το Aerolin® (Salbutamol) είναι εισπνεόμενο φάρμακο και ανήκει στους β-2 αγωνιστές. Χρησιμοποιείται από ασθενείς με χρόνιες αποφρακτικές νόσους, όπως το άσθμα και η XAΠ. Δρα ως βρογχοδιασταλτικό και ανακουφίζει από την δύσπνοια που οφείλεται σε βρογχοσυστολή.

Μεταξύ των αθλητών είναι πολύ διαδεδομένη η κατάχρηση του εν λόγω φαρμάκου, αφού θεωρείται εργογόνο. Στόχος της κατάχρησης του Aerolin είναι η αύξηση των αερόβιων και αναερόβιων επιδόσεών. Χρησιμοποιείται ευρέως από αθλητές σπριντ, από αθλητές μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, ακόμα και από αθλητές ομαδικών αθλημάτων.

H WADA (World AntiDoping Agency) έχει απαγορέψει την εισπνοή των β-2 αγωνιστών, εκτός αν ο αθλητής είναι ασθματικός, οπότε του επιτρέπεται να λαμβάνει Salbutamol, εως τη μέγιστη δόση των 1600 μg/ 24ωρο (8-16 εισπνοές) ή 800μg/12ωρο (4-8 εισπνοές). Η δυνατότητα χρήσης των β-2 αγωνιστών από ασθματικούς, έχει αυξήσει και τις ψευδείς διαγνώσεις άσθματος μεταξύ των κορυφαίων αθλητών. Ακόμα πολλοί ερασιτέχνες αθλητές, στους οποίους δεν γίνεται έλεγχος αντιντόπινγκ, λαμβάνουν επίσης από μόνοι τους τέτοια φάρμακα, πριν από προπονήσεις και αγώνες.

Αν στους ασθματικούς αθλητές και ασθενείς είναι αδιαμφισβήτητη η αξία της χρήσης των εισπνεόμενων β-2 αγωνιστών, ισχύει το ίδιο και για τους μη ασθματικούς;

Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη* διερεύνησε την οξεία επίδραση υψηλών δόσεων Salbutamol στην απόδοση αθλητών σε αγώνες σπριντ και αντοχής. Συγκεκριμένα 13 υγιείς, μη ασθματικοί, ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες πεδίου (σπριντ 30 μέτρων και Yo-Yo Test), λαμβάνοντας 1600 μg Salbutamol ή placebo φαρμάκου 15 λεπτά πριν από τα τεστ. Η απόδοση των αθλητών που έλαβαν το αληθές φάρμακο δεν επηρεάστηκε καθόλου, ούτε στο σπριντ ούτε στο τεστ αντοχής. Οι συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέος και ο καρδιακός ρυθμός ήταν επίσης αμετάβλητα, ενώ δεν αναφέρθηκαν ούτε παρενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισπνεόμενη δόση Salbutamol που έλαβαν οι αθλητές της έρευνας ήταν διπλάσια από την εφάπαξ δόση των 800 μικρογραμμαρίων που επιτρέπεται στον κατάλογο απαγορευμένων WADA. Το αποτέλεσμα της εν λόγω μελέτης επιβεβαιώνει και τις περισσότερες προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των μετα-αναλύσεων.

Έτσι καταρρίπτεται ο μύθος, ότι τα φάρμακα τύπου Aerolin® μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις σε μη ασθματικούς.

*Πηγή: Merlini et. al. (2019). The Effect of 1600μg Inhaled Salbutamol Administration on 30 m Sprint Performance Pre and Post a Yo-Yo Intermittent Running Test in Football Players. J Sports Sci Med.