26/04/2020

Θνησιμότητα και κίνδυνος άνοιας σε ποδοσφαιριστές

Posted By: Berg Published: 26/04/2020 Times Read: 27

Μεγάλη ανασκοπική μελέτη που έγινε σε πρώην Σκωτσέζους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές επιβεβαίωσε ότι οι τελευταίοι, έχουν 13% χαμηλότερη θνησιμότητα από τον μέσο όρο των ατόμων της ομάδας ελέγχου. Ταυτόχρονα όμως, οι επαγγελματίες ποδοσφαίρου έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στην εργασία τους δεδομένα όσον αφορά την κατάσταση υγείας, τις συνολικές θεραπείες και τους θανάτους από 7676 πρώην παίκτες της Σκωτίας (που γεννήθηκαν πριν από το 1977). Αυτά τα δεδομένα συγκρίθηκαν με ένα σύνολο δεδομένων 23.028 ατόμων ελέγχου που είχαν παρόμοια ηλικία, φύλο και κοινωνική κατάσταση. Έτσι κάθε αθλητής συγκρίθηκε με τρία άτομα τα οποία ήταν μη αθλητές. Κοιτώντας αρχικά το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας φαίνεται ότι η ομάδα των επαγγελματιών ποδοσφαίρου είχε 13% χαμηλότερο συνολικό ποσοστό θνησιμότητας. Αυτό το φαινόμενο ίσχυε κυρίως για τις ηλικίες κάτω των 70 ετών. Μετά τα 70 έτη το ποσοστό θνησιμότητας αντιστράφηκε. Μάλιστα όταν τα άτομα του δείγματος χωρίστηκαν σε ομάδες βάσει της αιτίας του θανάτου τους, τότε τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο σημαντικά: Οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν κατά 20% και αυτοί από καρκίνο του πνεύμονα κατά 47% μειωμένοι στους πρώην ποδοσφαιριστές σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Το αντίθετο ακριβώς συνέβη όταν απομονώθηκε η θνητότητα από νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Για τέτοιες νόσους και για θάνατο από αυτές, υπήρχε 3,5 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσος ήταν η νόσος Αλτσχάιμερ με 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο και λιγότερο συχνή η νόσος Παρκινσον με 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο λόγος για τη συχνή εμφάνιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων είναι προφανής, υποστηρίζεται από τα δεδομένα της μελέτης και είναι το συχνό παιχνίδι της μπάλας με το κεφάλι. Κάθε ένα χτύπημα στο κεφάλι είναι ένας δυνητικός μικροτραυματισμός για τον εγκέφαλο. Ο τραυματισμός αυτός είναι αμελητέος, δεν προκαλεί συμπτώματα, δεν πληροί τα κριτήρια της διάσεισης και δεν χρήζει αντιμετώπισης. Οι πολλές κεφαλιές  όμως, που έχει κάνει ο κάθε ποδοσφαιριστής στο σύνολο της καριέρας του αποτελούν παράγοντα κινδύνου. Οι θάνατοι από νευροεκφυλιστικές νόσους ήταν μάλιστα το ίδιο συχνοί και στους τερματοφύλακες. Η διαφορά των τερματοφυλάκων ήταν ότι λάμβαναν 60% λιγότερες συνταγές για αντιαννοϊκά φάρμακα σε σχέση με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές.

Πηγή: Mackay DF, R. E. (2019, November 7). Neurodegenerative Disease Mortality among Former Professional Soccer Players. N Engl J Med.
 

πίσω