27/05/2020

Στατίνες και μυοσκελετικό σύστημα

Posted By: Berg Published: 27/05/2020 Times Read: 45

Οι στατίνες διαδραματίζουν  κεντρικό ρόλο στη φαρμακευτική θεραπεία υπερλιπιδαιμίας και επομένως έχουν μεγάλη σημασία στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Δρουν αναστέλλοντας ένα βασικό ένζυμο της σύνθεσης της χοληστερόλης και προάγουν την απορρόφηση των λιπιδίων του αίματος από τα κύτταρα. Από τους ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν στατίνες υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους δέκα ασθενείς υποφέρει από μυαλγίες, κράμπες και μυϊκή αδυναμία, συμπτώματα σχετιζόμενα με τη φαρμακευτική αγωγή. Ως εκ τούτου, έως και 70% αυτών των ασθενών αναγκάζεται να τερματίσει ή να τροποποιήσει τη θεραπεία. 

Επιστήμονες από το Charité και το Max Delbrück Zentrum του Βερολίνου χρησιμοποιήσαν ανθρώπινα μυϊκά κύτταρα στο εργαστήριο για να διερευνήσουν τις επιδράσεις σε αυτά δύο στατινών, της Rosuvastatin και της Simvastatin. Αρχικά αποκωδικοποίησαν τον αριθμό των γονιδίων που εκφράστηκαν στα μυϊκά κύτταρα και τις πρωτεΐνες που παρήχθησαν από αυτά. Μετά από ανάλυση υπολογίστηκε ότι οι δύο στατίνες επηρέασαν τη ρύθμιση περίπου 2500 γονιδίων και τη μορφολογία περίπου 900 πρωτεϊνών. Οι περισσότερες από αυτές τις πρωτεϊνες σχετίζονταν με τον μεταβολισμού των λιπιδίων. Λειτουργικές αναλύσεις επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι στατίνες επηρεάζουν την ανάπτυξη, την υπερτροφία και τον πολλαπλασιασμό των σκελετικών μυϊκών κυττάρων.

Μια πιθανή εξήγηση για τον μυϊκό πόνο είναι η ανακάλυψη των ερευνητών, ότι από τις στατίνες επηρεάζονται επίσης μεταβολικές οδοί που σχετίζονται με την παραγωγή προσταγλανδινών και εικοσανοειδών. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη, έχουν επίδραση σε αυτό ακριβώς το μονοπάτι, ενώ με αυτές τις ουσίες ρυθμίζονται και φλεγμονώδη συμβάντα. Σε μια πρόσφατη μελέτη, αποδείχτηκε ότι οι προμορφές εικοσανοειδών μπορούν να μειώσουν τις μυαλγίες. Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης συνέστησαν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την πρόληψη και τη θεραπεία των μυοπαθειών.

πίσω