09/01/2023

Τενοντοπάθεια στροφέων του ώμου

Posted By: Berg Published: 09/01/2023 Times Read: 295

Το στροφικού πετάλου του ώμου αποτελείται από 4 τένοντες. Αυτούς του υπερακανθίου, του υπακανθίου, του ελάσσονος στρογγύλου και του υποπλατίου. Τενοντοπάθεια ονομάζεται η εκφύλιση των τενόντων του στροφικού πετάλου. Τις περισσότερες φορές, η τενοντοπάθεια αφορά αυτόν του υπερακανθίου.


Αιτιολογία:

Συνήθως προκαλείται από εκφυλισμό λόγω υπέρχρησης των τενόντων, συνήθως από επαναλαμβανόμενα μικροτραύματα με ανεπαρκή επούλωση ή από χρονίως μειωμένη αιματική ροή. Άλλα αίτια μπορεί να είναι η στένωση του υπακρωμιακού χώρου: π.χ. υποακρωμιακά ενθεσόφυτα, αρθροπάθεια ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης, ακρωμιακό οστό, ακρώμιο τύπου III ή μυϊκή αδυναμία του μείζονος θωρακικού, του ελάσσονο/μείζονα στρογγύλου μυός ή του πλατύ ραχιαίου.

Κλινική εικόνα:

Η τενοντοπάθεια εκδηλώνεται συνήθως με πόνο στον ώμο, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα τη νύχτα. Πολλές φορές συνυπάρχει μυϊκή αδυναμία και περιορισμός του εύρους κίνησης. Τα συμπτώματα συνοψίζονται πολλές φορές ως σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου. Τενοντοπάθεια "τελικού σταδίου" μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μερική ή πλήρη ρήξη του στροφικού πετάλου.

Διάγνωση:

Η τενοντοπάθεια στροφικού πετάλου διαγιγνώσκεται κλινικά, με υπέρηχο ή με μαγνητική τομογραφία. Υπερηχογραφικά απεικονίζεται υποηχοϊκός και πεπαχυμένος σε σχέση με το υγειές τμήμα. Πολλές φορές απεικονίζονται και επασβεστωμένα τμήματα, ενώ διαταράσσεται και η παράλληλη αρχιτεκτονική των ινών. Στη μαγνητική τομογραφία, ο τένοντας εμφανίζει, εκτός από πάχυνση, αυξημένο σήμα στην ακολουθία T2w. Το απώτερο τμήμα του υπερακανθίου είναι αυτό που προσβάλλεται συχνότερα.

Θεραπεία:

Το σημαντικότερο κομμάτι της θεραπεία είναι η ισομετρική ενδυνάμωση των στροφέων του ώμου με έμφαση στον τένοντα που έχει προσβληθεί. Άλλες συμπληρωματικές θεραπείες είναι οι θεραπεία με φυσικά μέσα, ο βελονισμός, η έγχυση PRP κτλ. Οι εγχύσεις με κορτικοστεροειδή καλό θα είναι να αποφεύγονται, καθώς μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν ατροφία ή ρήξη των τενόντων.

*Yπερηχογραφική απεικόνιση τενοντοπάθειας του υπερακανθίου με μεγάλη επασβέστωση:

Τένοντας Υπερακανθίου

Δελτοειδής Μυς

Βραχιόνιο Οστό

Επασβέστωση

Read More on Instagram

*Ο ιατρός είναι αναγνωρισμένος Αθλητίατρος στην Γερμανία. Κατέχει τον τίτλο υποειδικότητας της Αθλητιατρικής από το 2018, μετά από την προαπαιτούμενη εκπαίδευση και εξετάσεις στον Ιατρικό Σύλλογο Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (Ärztekammer Nordrhein). Επίσης είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Άθληση και Υγεία, με κατεύθυνση την Αθλητιατρική, της Ιατρικής και του ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας τις σπουδές με υποτροφία καλύτερης επίδοσης και βαθμό "Άριστα" 9,38.
Έχει εργαστεί ως αθλητίατρος σε ποδοσφαιρικές ομάδες της Βόνης και ως γιατρός αθλητικών ομάδων ασθενών με καρδιοπάθειες στη Γερμανία. Στην Ελλάδα εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως αθλητίατρος της ΠΑΕ Άρης, της γυναικείας ομάδας βόλεϊ Αίας Ευόσμου και ομάδων μαραθωνοδρόμων.
πίσω