08/05/2020

Βοtulinumtoxin - Ιστορικά στοιχεία

Posted By: Berg Published: 08/05/2020 Times Read: 717

Η Botulinumtoxin είναι το δυνητικά ισχυρότερο και πιο τοξικό δηλητήριο της φύσης. 

Την αλλαντική τοξίνη αλλά και την κλινική εκδήλωση της αλλάντίασης περιέγραψε πρώτος ο Γερμανός γιατρός και ποιητής Justinus Kerner το 1817. O Kerner (1786-1864) περιέγραψε τη νόσο της αλλαντιασης ως τροφική δηλητηρίαση προκαλούμενη από τα λουκάνικα. Υπέθυνη για τη νόσο θεώρησε μια τοξίνη, την οποία ονόμασε Fettsäure ή Fettgift και προέβλεψε, ότι η τοξίνη αυτή θα μπορέσει στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά

Αυτός όμως που ανέδειξε τη θεραπευτική αξία της Botulinumtoxin ήταν ο οφθαλμίατρος Alan Scott (1932-2021). Μετά από κλινικές μελέτες σε ζώα, χρησιμοποίησε το 1980 για πρώτη φορά την τοξίνη σε ανθρώπους με στόχο να διορθώσει τον στραβισμό. Για να φτάσει στους κινητικούς μύες του οφθαλμού που βρίσκονται βαθιά, χρησιμοποίησε ηλεκτρομυογραφική καθοδήγηση, μέθοδος που χρησιμοποιείται και σήμερα.
Ο Scott επίσης παρήγαγε και κυκλοφόρησε το πρώτο σκεύασμα Botulinumtoxin το οποίο ονομαζόταν OculinumTM. H πρώτη επίσημη έγκριση που έλαβε το OculinumTM ήταν η θεραπεία του στραβισμού και του βλεφαρόσπασμου το 1989. 

Τα τελευταία 20 χρόνια οι ενδείξεις θεραπείας με Botulinumtoxin έχουν επεκταθεί, βάσει πολλών μελετών που συνεχώς αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της.
Σήμερα οι εγκεκριμένες ενδείξεις της θεραπείας με Botulinumtoxin είναι οι ακόλουθες:

Πέρα από τις παραπάνω επίσημα εγκερκιμένες ενδείξεις, η αλλαντική τοξίνη χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις μη επίσημα εγκερκιμένες (off-laber χορήγηση). Οι λίστα των εγκεκριμένων ενδείξεων ανανεώνεται συνεχώς και αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς γίνονται συνεχώς μελέτες.


*Ο Φυσίατρος Α.Τολιόπουλος είναι πιστοποιημένος στην ειδική θεραπεία της σπαστικότητας με Βotulinum Τoxin από τη Γερμανική Νευρολογική Κοινότητα (Arbeitskreis Botulinumtoxin e.V. der Deutschen Gesellschaft für Neurologie).

πίσω