23/12/2019

Επιγονατιδικός σύνδεσμος

Posted By: Berg Published: 23/12/2019 Times Read: 54

O επιγονατιδικός σύνδεσμος ή επιγονατιδικός τένοντας (Ligamentum patellae) είναι ένας μήκους περίπου 5 εκατοστών και σχετικά παχύς σύνδεσμος που ενώνει τον κατώτερο πόλο της επιγονατίδας με το κνημιαίο κύρτωμα. Λειτουργικά και διαμέσου της επιγονατίδας, αποτελεί τη συνέχεια του τετρακεφάλου μηριαίου μυός, γι' αυτό αν και δεν συνδέεται άμεσα με κάποιον μυ μπορεί να θεωρηθεί και ως τένοντας.


Στην οπίσθια πλευρά του συνδέσμου βρίσκεται το λιπώδες σώμα του γόνατος, το οποίο και χωρίζει τον σύνδεσμο από την άρθρωση του γόνατος.

Τα σύνδρομα υπέρχρησης στη συγκεκριμένη ανατομική δομή εμφανίζονται συχνά. Είναι τραυματισμός που συναντάται συχνά σε αθλητές αλμάτων γι' αυτό και ονομάζεται jumpers knee. Μπορεί να εμφανιστεί όμως και εκτός αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ο τετρακέφαλος, κατά συνέπεια και ο επιγονατιδικός τένοντας εμπλέκονται στην έκταση του γόνατος. Έτσι τενοντοπάθεια του επιγονατιδικού τένοντα προκαλεί εκτός από πόνο στην πρόσθια πλευρά του γόνατος, λειτουργικό πόνο κατά την έκταση του γόνατος. Συνήθως  και η αντιμετώπισή τους αν δεν γίνει έγκαιρα και με τον ενδεδειγμένο τρόπο μπορεί να ταλαιπωρήσει αρκετά τον ασθενή. Η βάση της θεραπείας της τενοντοπάθειας της επιγονατίδας είναι η φυσιοθεραπεία που περιλαμβάνει ένα ασκησιολόγιο με έκκεντρες ασκήσεις ενδυναμωσης του τετρακεφάλου μυός, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του ασθενούς. Συμπληρωματικά συστήνεται βελονισμός, dry needling, παγοθεραπεία, PRPKinesio-Taping, θεραπευτικός υπέρηχος κ.α. τα οποία βελτιώνουν τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και οι εγχύσεις κορτικοστεροειδών έχουν φτωχά αποτελέσματα και θα πρέπει να αποφεύγονται.


Στην εικόνα φαίνεται χρωματισμένη η υπερηχογραφική απεικόνιση του επιγονατιδικού συνδέσμου. Απεικονίζονται επίσης:

Υποδόριο λίπος ,

Λιπώδες σώμα,

Κνήμη,

Επιγονατίδα (μαζί με τη σκίαση της).

πίσω