20/11/2023

Θεραπευτικές επιλογές για τη δυστονία αυχένα

Posted By: Berg Published: 20/11/2023 Times Read: 61

Η αυχενική δυστονία, μια νευρολογική κινητική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ακούσιες μυϊκές συσπάσεις στον αυχένα και τους ώμους, επηρεάζει αμέτρητα άτομα παγκοσμίως. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία και περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες. Ευτυχώς, οι εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη έχουν οδηγήσει σε καινοτόμες θεραπείες που προσφέρουν ελπίδα και ανακούφιση σε όσους ζουν με αυχενική δυστονία. Ποιες είναι όμως οι καλύτερες επιστημονικά τεκμηριωμένες ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα θεραπείες της αυχενικής δυστονίας:

1. Ενέσεις αλλαντικής τοξίνης (Botox®):

Οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης (botulinum toxin) είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής αφού είναι εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για την αυχενική δυστονία. Οι εγχύσεις της τοξίνης γίνονται απευθείας στους προσβεβλημένους μύες, προκαλείται προσωρινή πάρεση και ανακούφιση των σπασμών και του πόνου. Οι ενέσεις χορηγούνται κάθε λίγους μήνες, προσφέροντας μια παρατεταμένη περίοδο ανακούφισης σε άτομα που υποφέρουν από αυχενική δυστονία.

2. Εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (DBS):

Η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση είναι χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει την εμφύτευση ηλεκτροδίων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, στοχεύοντας κυρίως τα βασικά γάγγλια, μια περιοχή που σχετίζεται με τον έλεγχο της κίνησης. Μέσω αυτών των ηλεκτροδίων, παρέχονται ηλεκτρικά ερεθίσματα για τη ρύθμιση της μη φυσιολογικής εγκεφαλικής δραστηριότητας, μειώνοντας αποτελεσματικά τις δυστονικές κινήσεις και παρέχοντας ουσιαστική ανακούφιση στους ασθενείς.

3. Φυσικοθεραπεία:

Η φυσικοθεραπεία επικεντρώνεται στη βελτίωση της στάσης του σώματος, της μυϊκής δύναμης και της ευλυγισίας, ενώ ενσωματώνει τεχνικές χαλάρωσης για την ελαχιστοποίηση των μυϊκών σπασμών. Οι φυσιοθεραπευτές προσαρμόζουν τις ασκήσεις στις ατομικές ανάγκες των ασθενών, προάγοντας καλύτερες λειτουργικές ικανότητες και βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής.

4. Εργοθεραπεία:

Η εργοθεραπεία στοχεύει στη βελτιστοποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Οι θεραπευτές συνεργάζονται με ασθενείς για να αναπτύξουν στρατηγικές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια καθημερινών εργασιών, όπως το ντύσιμο, το φαγητό και η εργασία. Αυτό βοηθά τα άτομα να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει η κατάστασή τους.

5. Φαρμακευτική αγωγή:

Διάφορα φάρμακα, όπως μυοχαλαρωτικά και αγχολυτικά, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα. Αποτελεί θεραπεία δεύτερης γραμμής λόγω της μειωμένης αποτελεσματικότητας σε σχέση με τις εγχύσεις botulinum και λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών.

6. Εναλλακτικές θεραπείες:

Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός, η χειροπρακτική φροντίδα και η yoga, διερευνώνται όλο και περισσότερο από άτομα με αυχενική δυστονία. Ενώ η έρευνα για την αποτελεσματικότητά τους βρίσκεται σε εξέλιξη, πολλοί ασθενείς αναφέρουν, ότι βιώνουν ανακούφιση από τα συμπτώματα και βελτιωμένη ευεξία μέσω αυτών των ολιστικών προσεγγίσεων.

7. Ψυχοθεραπεία:

Η ζωή με αυχενική δυστονία μπορεί να είναι συναισθηματικά δύσκολη. Η ψυχοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές πτυχές της κατάστασής τους, να διαχειριστούν το άγχος και να αναπτύξουν αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης.

Η αυχενική δυστονία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, αλλά οι εξελίξεις στις θεραπευτικές προσεγγίσεις παρέχουν ελπίδα και ανακούφιση. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολλές, από καινοτόμες ιατρικές διαδικασίες όπως οι εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης και εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση έως καθιερωμένες θεραπείες όπως η φυσικοθεραπεία και η εργοθεραπεία. Η συνεχής έρευνα και η συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών υγεία και ασθενών, θα ενισχύσει περαιτέρω την κατανόηση και τη θεραπεία αυτής της πάθησης, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς.


 Φυσίατρος Α.Τολιόπουλος είναι πιστοποιημένος στην ειδική θεραπεία με Βotulinum Τoxin για όλες τις νευρολογικές ενδείξεις από τη Γερμανική Νευρολογική Εταιρεία (Arbeitskreis Botulinumtoxin e.V. der Deutschen Gesellschaft für Neurologie).

Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο νευρολογικό και νευροχειρουργικό κέντρο Godeshöhe στη Βόννησυμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα εξωτερικών ιατρείων κινητικών διαταραχών. Εκεί απέκτησε εκτενή εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με σπαστικότητα, αυχενική δυστονίαβλεφαρόσπασμοημιπροσωπικό σπασμόυπεριδρωσίασιελόρροια και χρόνια ημικρανία. Εκπαιδεύτηκε στην έγχυση αλλαντικής τοξίνης με υπερηχογραφική καθοδήγηση και από το 2017 είναι μέλος της «ομάδας εργασίας Αλλαντικής Τοξίνης» της DGN.

πίσω