21/08/2023

Οι κυριότερες θεραπευτικές και μη χρήσεις της αλλαντικής τοξίνης

Posted By: Berg Published: 21/08/2023 Times Read: 177
Στο παρόν άρθρο θα αναλυθούν οι κυριότερες θεραπευτικές και μη χρήσεις της αλλαντικής τοξίνης (Botulinumtoxin, Botox®) στην ιατρική πράξη. Αυτές είναι:
  • Νευρολογικές καταστάσεις: Η αλλαντική τοξίνη έχει μελετηθεί εκτενώς και έχει χρησιμοποιηθεί στη διαχείριση διαφόρων νευρολογικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της σπαστικότητας, της δυστονίας, του ημιπροσωπικού σπασμού και της ημικρανίας. Η πρόσφατη βιβλιογραφία έχει επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση των πρωτοκόλλων θεραπείας, στη διερεύνηση νέων τεχνικών έγχυσης και στην αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων.
  • Διαχείριση πόνου: Οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης έχουν δείξει πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα για τη θεραπεία καταστάσεων χρόνιου πόνου, όπως το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου, η νευραλγία τριδύμου και ο νευροπαθητικός πόνος. Ολοένα και περισσότερες έρευνες διερευνούν τη χρήση της σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, καθώς και τους μηχανισμούς δράσης της στη ρύθμιση του πόνου.
  • Κινητικές Διαταραχές: Η αλλαντική τοξίνη είναι η θεραπεία εκλογής στη διαχείριση κινητικών διαταραχών, όπως η αυχενική δυστονία και ο βλεφαρόσπασμος. Η πρόσφατη βιβλιογραφία έχει εξετάσει την αποτελεσματικότητα διαφορετικών σκευασμάτων, τις στρατηγικές όσον αφορά τη δοσολογία και την αραίωση και την επίδραση των τεχνικών καθοδήγησης στα αποτελέσματα της θεραπείας. Ακόμα μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις υπερδιέγερσης του παρασυμπαθητικού, όπως η σιελόρροια.
  • Κοσμητική ιατρική: Οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης, κοινώς γνωστές ως Botox®, χρησιμοποιούνται ευρέως για αισθητικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας των ρυτίδων του προσώπου και της υπεριδρωσίας (υπερβολική εφίδρωση). Η συνεχιζόμενη έρευνα επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση των τεχνικών έγχυσης, στην εξερεύνηση νέων τομέων εφαρμογής και στην αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
  • Γαστρεντερικές διαταραχές: Η αλλαντική τοξίνη έχει διερευνηθεί για τις θεραπευτικές της δυνατότητες σε διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η αχαλασία οισοφάγου (διαταραχή κατάποσης), οι ραγάδες του πρωκτού και ο χρόνιος πρωκτικός πόνος. Πρόσφατες μελέτες έχουν διερευνήσει τη χρήση της ως ελάχιστα επεμβατικής εναλλακτικής της χειρουργικής σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Ουρολογικές παθήσεις: Οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης έχουν διερευνηθεί ως θεραπευτική επιλογή για την υπερδραστήρια κύστη, την ακράτεια ούρων και τη νευρογενή δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης. Η έρευνα έχει επικεντρωθεί στον καθορισμό των βέλτιστων δόσεων, των σημείων ένεσης και στην αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων και της ασφάλειας.


 Φυσίατρος Α.Τολιόπουλος είναι πιστοποιημένος στην ειδική θεραπεία με Βotulinum Τoxin για όλες τις νευρολογικές ενδείξεις από τη Γερμανική Νευρολογική Εταιρεία (Arbeitskreis Botulinumtoxin e.V. der Deutschen Gesellschaft für Neurologie).
Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο νευρολογικό και νευροχειρουργικό κέντρο Godeshöhe στη Βόννησυμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα εξωτερικών ιατρείων κινητικών διαταραχών. Εκεί απέκτησε εκτενή εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με σπαστικότητα, αυχενική δυστονίαβλεφαρόσπασμοημιπροσωπικό σπασμόυπεριδρωσίασιελόρροια και χρόνια ημικρανία. Εκπαιδεύτηκε στην έγχυση αλλαντικής τοξίνης με υπερηχογραφική καθοδήγηση και από το 2017 είναι μέλος της «ομάδας εργασίας Αλλαντικής Τοξίνης» της DGN.
πίσω