13/11/2023

Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής και ακρωμιοπλαστική

Posted By: Berg Published: 13/11/2023 Times Read: 47

Πολλοί ασθενείς υποφέρουν από χρόνιο πόνο στον ώμο με το σύνδρομο της "υπακρωμιακής προστριβής" να αποτελεί μία από τις συνηθέστερες αιτίες.

Τι είναι υπακρωμιακή προστριβή;

Είναι ένας όρος ομπρέλα, που περιλαμβάνει μια ομάδα παθήσεων, που κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η συμπίεση (ή ρήξη) κάποιου τένοντα του ώμου, συνήθως του υπερακανθίου, κάτω από το ακρώμιο. Τα συνηθέστερα αίτια είναι η ύπαρξη χρόνιας τενοντοπάθειας, ρήξης, η ύπαρξη οστεοφύτων ή υγρού στον θύλακο. Το συμπτώματα είναι πόνος και περιορισμός του εύρους κίνησης του ώμου.

Θεραπευτική προσέγγιση:

Το ερώτημα είναι πως γίνεται η θεραπεία και η αποκατάσταση. Πρόσφατη μετα-ανάλυση* συνέκρινε τη συντηρητική θεραπεία με τη χειρουργική θεραπεία ακρωμιοπλαστικής σε ενήλικες ασθενείς με σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής.

Στόχος ήταν να προσδιοριστούν τα πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι της χειρουργικής θεραπείας σε σύγκριση με τη συντηρητική θεραπεία.

Μελετήθηκαν πολλές δημοσιευμένες έρευνες και έγινε επιλογή τυχαιοποιημένων-ελεγχόμενων δοκιμών που συνέκριναν την εν λόγω χειρουργική επέμβαση με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία. 

Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν υπήρχε επιπρόσθετο όφελος από τη χειρουργική επέμβαση υπακρωμιακής αποσυμπίεσης έναντι εικονικής επέμβασης ή συντηρητικής θεραπείας με άσκηση (1) στη μείωση του πόνου 1 έτος μετά την επέμβαση, (2) στη βελτίωση της λειτουργικότητας 1-2 έτη μετά ή (3) στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ενώ αντίθετα κάποιοι ασθενείς είχαν σοβαρές επιπλοκές μετά το χειρουργείο.

Άρα για τους περισσότερους ασθενείς με σ. υπακρωμιακής προστριβής, η ακρωμιοπλαστική δεν θα πρέπει να είναι από τις πρώτες θεραπευτικές επιλογές αλλά η τελευταία. Η εξατομικευμένη συμβουλευτική και θεραπεία είναι επιβεβλημένη. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η φυσικοθεραπεία με άσκηση παρέχει εξίσου καλά αποτελέσματα με μικρότερο κίνδυνο σοβαρών βλαβών. Άλλες θεραπευτικές επιλογές αποτελούν η εγχύσεις βιολογικών παραγόντων (π.χ. PRP), η από του στόματος φαρμακευτική αγωγή και ο βελονισμός (για την αντιμετώπιση του πόνου). 

*Πηγή: Lähdeoja T, Karjalainen T, Jokihaara J, Salamh P, Kavaja L, Agarwal A, Winters M, Buchbinder R, Guyatt G, Vandvik PO, Ardern CL. Subacromial decompression surgery for adults with shoulder pain: a systematic review with meta-analysis. Br J Sports Med. 2020 Jun;54(11):665-673. doi: 10.1136/bjsports-2018-100486. Epub 2019 Jan 15. PMID: 30647053.

*Ο κ. Τολιόπουλος είναι αναγνωρισμένος Αθλητίατρος στη Γερμανία. Κατέχει τον τίτλο υποειδικότητας της Αθλητιατρικής από το 2018, μετά από την προαπαιτούμενη εκπαίδευση και εξετάσεις στον Ιατρικό Σύλλογο Βόρειας Ρηνανίας (Ärztekammer Nordrhein). Επίσης είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Άθληση και Υγεία, με κατεύθυνση την Αθλητιατρική, της Ιατρικής και του ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας τις σπουδές με υποτροφία καλύτερης επίδοσης και βαθμό "Άριστα" 9,38.
Έχει εργαστεί ως αθλητίατρος σε ποδοσφαιρικές ομάδες της Βόννης και ως γιατρός αθλητικών ομάδων ασθενών με καρδιοπάθειες στη Γερμανία. Στην Ελλάδα εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως αθλητίατρος της Α' ομάδας της ΠΑΕ Άρης, της γυναικείας ομάδας βόλεϊ Αίας Ευόσμου και ομάδων μαραθωνοδρόμων.

πίσω